Kantoortoren RIVM in Utrecht

Home / Projecten pagina / Kantoortoren RIVM in Utrecht

Duurzame kantoren RIVM

Het nieuwe kantoorgebouw van het RIVM is een duurzaam en energiezuinig gebouw, bestaande uit 18 verdiepingen. Het gebouw is 80 meter hoog en heeft een vloeroppervlak van 70.000 m2 waarvan 17.000 m2 laboratoria is. Met 1675 (flex)werkplekken is tijdens het ontwerp van het gebouw ingespeeld op het principe van het nieuwe werken.

 

Het RIVM wordt gebouwd door een consortium, waaronder bouwbedrijf Heijmans. Heijmans wilde met dit project het huidige BIM (Bouw Informatie Model) naar een hoger niveau tillen, waardoor de vraag naar een virtueel 3D-maquette ontstond.

 

Het ontwikkelen van de virtueel 3D-maquette
Erik Bouwens was ruim 8 maanden gedetacheerd bij Heijmans als 3D Engineer/BIM Modelleur. In deze periode heeft hij het BIM model doorontwikkeld naar een virtuele ‘game’, waarbij je door en om het RIVM kantoorgebouw heen kan lopen.

Erik: “De 3D modellen zijn beschikbaar. Door deze modellen in materiaal op te werken en er programmeercodes aan te koppelen, middels een 3D-engine, ontstaat er een virtuele en interactieve 3D-maquette. De mogelijkheden zijn oneindig, waardoor het ontwerp van dit bijzondere kantoorgebouw nog tastbaarder wordt.”

 

De bouwwereld ontwikkelt zich
Bij het RIVM-project wordt deze software ook ingezet voor andere simulaties: “In het virtueel 3D-maquette kunnen camera’s geplaatst worden volgens het cameraplan van de beveiliging. Zodoende kun je kijken of dit plan daadwerkelijk goed functioneert. Je kunt ruimtes realtime inrichten met diverse meubels waarvan zelfs het materiaal in te stellen is. Tevens kun je de nachtverlichting van het gebouw inschakelen en op de parkeerplaats proberen met een vrachtwagen in te parkeren. Deze handelingen zijn allemaal te bekijken en te verrichtten met een Virtual Reality Bril, zoals bijvoorbeeld de bril Oculus Rift, wat alles nog realistischer maakt. De mogelijkheden zijn eindeloos.”