Werkvoorbereider Bouw

Scherp op inhoud

Er komt veel kijken bij de realisatie van een bouwproject. Tekeningen beoordelen, de werkzaamheden van het project plannen, zorgen dat alle materialen op tijd beschikbaar zijn en de onderaannemers/bouwpartners tijdig zijn gecontracteerd. De Werkvoorbereider Bouw zorgt ook voor de werkvergunningen.

Daarnaast is het essentieel dat de uitgaven binnen de begroting blijven. Wordt het toch meer dan begroot dan zorgt de Werkvoorbereider Bouw voor een nieuwe prognose en met een goede onderbouwing van het meerwerk.

Je moet dus ervaring hebben met veel verschillende taken. Al jouw acties bij elkaar moeten zorgen voor een succesvolle realisatie van een bouwproject. Een Werkvoorbereider Bouw heeft dus flink wat inhoudelijke kennis en ervaring nodig om al die werkzaamheden goed te kunnen uitvoeren.

Werken bij Seven Oaks

Coördinerende rol

Als werkvoorbereider heb je met veel verschillende partijen te maken. Leveranciers en jouw collega’s van inkoop, de calculator, tekenaar, BIM-modelleur, uitvoerder en projectleider van de verschillende projecten. Een ding is zeker… dat zijn veel verschillende persoonlijkheden met allemaal hun eigen wensen, belangen en manier van werken.

Dat betekent veel overleggen, afstemmen en onderhandelen. Naast de inhoudelijke bouwkundige kennis zijn er dus ook flink wat communicatieve vaardigheden nodig om in deze rol succesvol te kunnen zijn.  

Takenpakket werkvoorbereider

Een werkvoorbereider bouw kan verantwoordelijk zijn voor taken als:

 • Controleren van tekeningen en berekeningen
 • Plannen van het hele project
 • De bewaking van de voortgang
 • Inkopen van de bouwmaterialen
 • Zorgen dat alle materialen op tijd zijn en voldoen aan de specificaties
 • Tijdig aanvragen van de benodigde vergunningen
 • Afstemmen met de uitvoerder, projectleider, leveranciers en opdrachtgever
 • Contracteren van de onderaannemers c.q. bouwpartners
 • Begroting en uitgaven in de gaten houden
 • Meer- en minderwerk bijhouden

Welke kennis en ervaring heeft een werkvoorbereider bouw

Om deze baan goed en succesvol te kunnen invullen heb je onder andere nodig:

 • Een opleiding Bouwkunde of Civiele techniek (MBO/HBO)
 • Kennis van BIM en AutoCad
 • Ervaring met de LEAN-werkwijze
 • Communicatieve vaardigheden
 • Structuur en organisatietalent
 • Groot technisch en bouwkundig inzicht
Vacature bouw

Werkvoorbereider in verschillende soorten

Er zijn verschillende soorten functies binnen het vakgebied Werkvoorbereider Bouw. Van meer seniore generalisten die verantwoordelijk zijn voor een compleet project, tot aan diegenen die zich specialiseren op één onderwerp. Bijvoorbeeld BIM of AutoCad of specifieke bouwdelen als ruwbouw, gevel & dak of de afbouw van een project.

Ook zijn er specialisaties richting het werkveld. Denk aan nieuwbouw, renovatie en restauratie en onderhoud. Waarbij de omvang van de organisatie ook bepalend is. Een grote organisatie doet andere, vaak grotere projecten. Dan is de rol en verantwoordelijkheid van de Werkvoorbereider weer wat kleiner. Kleinere aannemers doen compactere projecten. Waarbij het wel vaak zo is dat de werkvoorbereider een bredere verantwoordelijkheid heeft. Ook is er een verschil in carrièremogelijkheden bij grotere en kleinere organisaties.

Een carrière als Werkvoorbereider start je meestal als junior. Maar het vak is zo breed dat er voldoende gelegenheid is om door te groeien naar bijvoorbeeld Hoofd Werkvoorbereiding. Deze functie biedt een mooie opstap naar de rol van Projectleider of Technisch Planontwikkelaar. Zolang je blijft werken aan de groei en ontwikkeling van je ervaring en kennis ligt de hele bouwwereld voor je open.

Carrièremogelijkheden

Functies als Zelfstandig Werkvoorbereider, BIM Engineer, Senior Werkvoorbereider, Organisatiedeskundige, Hoofd Werkvoorbereider op grotere projecten of Hoofd Bedrijfsbureau.

Krijg je op termijn meer interesse in het ontwikkeltraject of voortraject van een project, dan kun je gemakkelijk switchen naar Planvoorbereider, Projectcoördinator of Technisch Planontwikkelaar

Het salaris van een werkvoorbereider

Het verdient nog goed ook. Het loon van een werkvoorbereider ligt tussen de € 3.000,00 en € 6.000,00 bruto per maand. Afhankelijk van het soort organisatie, regio, opleiding en ervaring. Maar dat spreekt voor zich. En een leuke auto, een mooie laptop en een smartphone horen er gewoon bij. We zijn altijd op zoek naar goede Werkvoorbereiders voor onze opdrachtgevers. De vacatures vind je op deze pagina.

Kortom …

Zonder werkvoorbereiders komt er geen project van de grond. Letterlijk en figuurlijk. Het is een belangrijke en centrale persoon in het bouwproces. Een functie met veel uitdagingen, verantwoordelijkheden en carrièrekansen.

 • Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit voluptatem accusantium doloremque laudantium, totam rem aperiam, eaque ipsa quae ab illo inventore veritatis et quasi architecto beatae vitae dicta sunt explicabo.