Calculator Bouw

Takenpakket Calculator Bouw

Het werk van een Calculator Bouw is breed en uitdagend. Dit is niet een baan voor iedereen. Het berekenen van de bouwkosten van een project is complex en omvangrijk. Wat erbij komt kijken is onder andere:

Inventariseren

De eerste stap is meestal het bestuderen, analyseren en inventariseren van zaken als het bestek, de (bouw)tekeningen, contracten en andere zaken die nodig zijn voor de realisatie van het project. Denk aan vergunningen of speciale voorzieningen voor de bouw.

Aantallen en hoeveelheden bepalen

Als helder is wat er moet gebeuren dan gaat de Calculator aan de slag om te bepalen wat er nodig is voor realisatie van het project. Bouwmaterialen, mensen, aantal manuren en overige zaken voor op en rond de bouwplaats. Met een flinke boodschappenlijst als resultaat.

Impressie Valerius Amsterdam luxe appartementen

Bepalen van de kosten

Wat kost die boodschappenlijst? Dat is de volgende stap. De Calculator vraagt offertes op bij onderaannemers en leveranciers en beoordeelt deze op inhoud. Al deze informatie verwerkt zij of hij in een totale calculatie of begroting. Daarbij neemt de Calculator naast de kosten ook de algemene kosten van het aannemersbedrijf, de winstmarge en een percentage voor risico’s mee. Afhankelijk van de projectomvang kan het zijn dat er nog deelbegrotingen nodig zijn.

Akkoord

De begroting wordt vervolgens met alle betrokken partijen besproken. Voldoet het aan de wensen en plannen? Zijn de juiste materialen begroot en is er voldoende onderhandeld over de prijs? Na eventuele aanpassing en akkoord van de directie, is de begroting gereed. Klaar voor de volgende fase. De uitvoering.

Teamwork bij Seven Oaks

Uitvoering

Is de verkoopprijs geaccepteerd door de opdrachtgever dan zet de Calculator de kostprijsbegroting om in een werkbegroting. Hiermee gaat de werkvoorbereiding aan de slag. Tijdens de uitvoering is de Calculator een vraagbaak voor onder andere de werkvoorbereider bij de uitvoering. Kloppen de inschattingen. Is er sprake van meer of minderwerk. Wat zijn de kosten daarvan. Voor een Calculator belangrijke informatie om van te leren voor volgende projecten.

Specialist tot allrounder

Calculatoren vind je op verschillende plekken. Bij architectenbureaus en ingenieursbureaus. Maar de meeste werken bij aannemers- en installatiebedrijven.

Bij kleine bedrijven is het een brede functie met alle bovengenoemde werkzaamheden. Soms gecombineerd met de functie van werkvoorbereider en/of inkoper.

Bij grote organisaties en projecten is een Calculator soms een specialist. Op bepaalde onderdelen van het bouwproject. Constructie, afbouw, technische installaties, inrichting, etc. de specialisatie kan ook naar een onderdeel van de bouwsector zijn. Bijvoorbeeld hoogbouw, woningbouw of renovatie en onderhoud.

Belangrijke vaardigheden van een Calculator Bouw

 • Technisch sterk
  Hij of zij moet technisch onderlegd zijn. Om de tekeningen en bestekken te kunnen beoordelen en analyseren. Waar liggen de (technische) risico’s, maar ook de kansen om een eventuele aanbesteding te winnen. En ook om de juiste offertes te kunnen opvragen. Inclusief het beoordelen ervan. Een goede materialenkennis is onontbeerlijk. Niet in de laatste plaats is kennis van het Bouwbesluit, de bouwregels en richtlijnen essentieel.
 • Cijfermatig goed
  Dat zal voor zich spreken. Het gaat vaak om grote bedragen. Rekenfouten kunnen erg kostbaar zijn.
 • Accuraat en scherp
  Oog voor details en accuraat. Want het gaat om veel informatie en getallen. Alles moet goed, duidelijk en logisch op papier en in de verschillende calculatie-systemen.
 • Kennis van kosten en de markt
  Kostenkennis bouw je op en die is heel belangrijk in deze functie, ook een goed netwerk van betrouwbare onderaannemers en leveranciers. Het zal niet raar klinken dat inkoopvaardigheden ook goed van pas komen in deze functie.
 • Opleiding & kennis
  Om deze baan goed en succesvol te kunnen doen, heb je onder andere nodig een opleiding Bouwkunde of Civiele techniek (MBO/HBO). Kennis van calculatieprogramma’s als IBIS-TRAD, Kraan Bouw & Begroot, Kraan nCalc, ACE Kooijman-Exact, Vakware en Bluebeam is belangrijk. Verder de verschillende contractvormen als UAV of UAVgc en STABU-bestekken. Daarnaast is tegenwoordig afhankelijk van het bedrijf en de soort projecten kennis van BIM een must, op z’n minst de bereidheid om dat op te bouwen.

Carrièremogelijkheden van een Calculator Bouw

De functie Calculator is een stevig fundament voor je carrière. Je kan vanaf je opleiding direct als Junior Calculator je carrière starten. Het is een opstap naar veel andere banen binnen de bouwsector. Bijvoorbeeld Hoofd van de Afdeling Calculatie of Hoofd Bedrijfsbureau worden, technisch plan-ontwikkelaar of inkoper.

Maar op het gebied van kostenkennis kun jij je verder ontwikkelen tot Kostendeskundige. De HTI in Amsterdam heeft daar een goede opleiding voor. Een Calculator maakt zijn prijs veelal op regelniveau of ook wel detailniveau genoemd. Een Kostendeskundige daarentegen bepaalt de kostprijs veel meer op hoofdlijnen, elementniveau genoemd.

Bouwvacatures Kwaliteit, Veiligheid en Milieu

Salaris van een Calculator Bouw

Het salaris dat je verdient is prima. Een starter begint rond de € 3.000,00. Je kunt doorgroeien tot bijna € 6.000,00. Voor een kostendeskundige ligt dat tussen de € 5.500,00 en € 7.500,00. afhankelijk van je kennis, ervaring en specialisme.

Enthousiast?

Is de functie van Calculator of Kostendeskundige wat voor jou? Bekijk dan snel de verschillende vacatures die we hebben. Er zal er ongetwijfeld een bijzitten die jou op het lijf geschreven is. Kom je er niet uit of heb je andere vragen. Aarzel niet, alles is vertrouwelijk bij ons. Bel of mail gerust!

Dat kan ook over de persoonlijkheidsscan die we altijd met onze kandidaten doen. Met jouw persoonlijke kenmerken en profiel gaan we samen op zoek naar een baan – en nog belangrijker – een werkomgeving die het beste bij jou past.

 • Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit voluptatem accusantium doloremque laudantium, totam rem aperiam, eaque ipsa quae ab illo inventore veritatis et quasi architecto beatae vitae dicta sunt explicabo.