januari 7, 2022

Het Zandkasteel

Het Zandkasteel – een markante blikvanger

In de jaren ’80 werd kantoorgebouw “Amsterdamse Poort” gebouwd aan het Bijlmerplein in Amsterdam Zuid-Oost. Het grote bouwwerk, ontworpen door Architectenbureau Alberts en Van Huut, bestaat uit 10 geschakelde torens. De torens vormen samen een “S” en zijn omringd door een lage plint. Het vloeroppervlakte beslaat in totaal 90.000 vierkante meter, wat neerkomt op bijna 13 voetbalvelden! Daarmee is Het Zandkasteel het grootste gebouw van Amsterdam.

Zowel binnenin het gebouw als aan de buitenkant zijn vrijwel geen rechte hoeken te ontdekken. Bovendien zijn er veel bijzondere vormen en is er volop beplanting. Dit zijn kenmerkende aspecten van de organische architectuurstijl die indertijd populair was. De zandkleur in combinatie met de natuurlijke vormen van het pand leverden het al gauw de bijnaam “Het Zandkasteel op.

De zandkleur in combinatie met de organische vormen van het pand leverden het al gauw de treffende bijnaam “Het Zandkasteel” op.

Jarenlang was het pand de thuisbasis van de ING Bank, totdat die uit zijn jasje groeide en op zoek ging naar een andere locatie. In 2019 kreeg Het Zandkasteel een monumentale status toegewezen door de Gemeente Amsterdam.

Al in 2015 kwam de aankondiging dat het Zandkasteel de transformatie zou ondergaan tot ongeveer 300 woningen. Daarnaast krijgt het gebouw verschillende aanvullende functies, met de realisatie van kantoren, horeca en een school.

Dubbel duurzaam bouwproject

Bij de oplevering in de jaren ’80 roemde men het gebouw om zijn duurzaamheid en uitstekende isolatie. Alberts & Van Huut, dat het gebouw ontwierp, is nu opnieuw betrokken bij de transformatie ervan. Dus ook nu wordt er weer veel aandacht besteed aan duurzaamheid en circulariteit. Zo zijn bijvoorbeeld de bouwmaterialen en installaties zoveel mogelijk hergebruikt bij de renovatie. Groene (dak)tuinen zorgen voor een fijne leefomgeving met gezonde, koelere lucht.

Een gigantische transformatie

Anno 2021 is de transformatie van kantoren naar woningen in volle gang. IBB Kondor neemt samen met Kondor Wessels Amsterdam 7 van de torens voor rekening. Deze worden gestript en opnieuw ingericht, voor de realisatie van studio’s en appartementen. Ook de parkeergarages onder het gebouw krijgen een opknapbeurt.

Tegelijkertijd is aan de buitenkant ook een flinke renovatie aan de gang. Die omvat bijvoorbeeld het reinigen van de gevels en het vervangen van voegwerk en kozijnen. De omvang en de unieke vormen van Het Zandkasteel maken de renovatie en transformatie tot een enorme klus.

Seven Oaks detacheert werkstudent Elanur bij IBB Kondor. Zij werkt nu 3 dagen per week aan Het Zandkasteel, naast haar hbo-opleiding Bouwkunde. In 2022 zal ze afstuderen op dit project en er vervolgens fulltime aan de slag gaan.

Junior Werkvoorbereider Elanur op project Het Zandkasteel
Elanur in het Zandkasteel

Werken aan spectaculaire projecten

Ben jij een bouwkundig talent met een passie voor de bestaande bouw? Kom dan ook via Seven Oaks werken aan spraakmakende renovatie- en transformatieprojecten. Wij zoeken altijd goede Werkvoorbereiders, Uitvoerders, Projectleiders, Planontwikkelaars en Calculatoren. Neem contact op of stuur een open sollicitatie! We nodigen je graag uit voor een gesprek om kennis te maken.

Wil je meer weten over Het Zandkasteel? Bezoek de officiële projectwebsite voor leuke video’s, interviews en meer.

  • Zandkasteel Amsterdam Ontwerptekening
  • Interieur Zandkasteel Amsterdam
  • Entree Zandkasteel Amsterdam
  • Model Zandkasteel Amsterdam
  • Zandkasteel Amsterdam Ontwerptekening
  • Interieur Zandkasteel Amsterdam
  • Entree Zandkasteel Amsterdam
  • Model Zandkasteel Amsterdam