juni 28, 2021

Scheldeplein

Het Scheldeplein van weleer

Dit unieke gebouw aan het Amsterdamse Scheldeplein kent een rijke historie. Bij de opening in 1931 vestigde zich een modern garagebedrijf in dit “glazen paleis”. Destijds gaf men het gebouw deze naam vanwege de vele oogverblindende glas-in-lood ruitjes in de gevels. Het gebouw bestond uit meerdere verdiepingen, met elkaar verbonden door een inpandige hellingbaan.

In de Tweede Wereldoorlog werd het pand in beslag genomen door de bezetters en gebruikt als opslag. Na de oorlog vestigden zich onder meer een autoshowroom en een tankstation in het statige complex. Sinds 1971 is het pand in gebruik door bowlingbaan Knijn. , Ook een supermarkt, een bank en een keukenwinkel hebben zich inmiddels in het bijzondere bedrijfsgebouw gevestigd.

Door de jaren heen is het complex meerdere keren verbouwd. De originele kozijnen werden vervangen en de kleine glas-in-lood ruitjes veranderden door de jaren heen in grote glasvlakken.

De kleine glas-in-lood ruitjes veranderden door de jaren heen in grote glasvlakken

Een ensemble van renovatie en nieuwbouw

Anno 2021 transformeert Kondor Wessels Amsterdam de gehele gevel om het gebouw zijn statige uitstraling terug te geven. Er komen weer kleine ruitjes zoals in het oorspronkelijke ontwerp, ditmaal omlijst door elegante stalen profielen in plaats van lood. Ook het grondig reinigen van de gevel en het in ere herstellen van de karakteristieke gevelelementen horen bij de renovatie.

Bovenop het gebouw voegt men bovendien een volledig nieuwe laag met negen luxe nieuwbouwappartementen toe. Deze woningen zijn stuk voor stuk voorzien van duurzame groene daken en zonnepanelen. Het ontwerp van de dakopbouw is zorgvuldig afgestemd op de bijzondere uitstraling van de gevel. Zo is het “Glaspaleis” van toen weer helemaal klaar voor de toekomst!

Seven Oaks voorzag Kondor Wessels Amsterdam van een Werkvoorbereider en een Uitvoerder voor project Scheldeplein.

  • Ontwerp Bedrijfsverzamelgebouw met dakopbouw Scheldeplein Amsterdam
  • Project Scheldeplein Amsterdam
  • Ontwerp Bedrijfsverzamelgebouw met dakopbouw Scheldeplein Amsterdam
  • Project Scheldeplein Amsterdam