juni 2, 2022

Verwacht deze drie vragen in een sollicitatiegesprek

Solliciteer jij naar een nieuwe baan? Dan krijg je waarschijnlijk te maken met een Recruiter. Goede Recruiters zijn getraind om door te vragen op de antwoorden die jij geeft. Het is belangrijk om je hier zorgvuldig op voor te bereiden, zodat je niet voor verrassingen komt te staan bij het solliciteren!  In dit blog preppen we jou op drie veelgestelde vragen tijdens een sollicitatiegesprek.

Wat je wil vermijden bij je sollicitatiegesprek

Stel je even voor: je bent uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek en hebt de kans om de baan van je dromen te bemachtigen. Op je paasbest (en een tikje nerveus) zit je op de stoel tegenover de Recruiter. “Waarom wil je eigenlijk weg bij je huidige werkgever?” vraagt ze je.

Ha! Deze vraag verwachtte je al, dus je hebt een keurig antwoord ingestudeerd. Triomfantelijk vertel je dat je een stukje verantwoordelijkheid mist in je werk. De repliek van de Recruiter: “Interessant! Kun je een voorbeeld geven van een situatie waarin je hier tegenaan liep?”  

Oef… Tikje gênant. Je kunt zo snel geen goed voorbeeld bedenken en zit met je mond vol tanden. Om de ongemakkelijke stilte te doorbreken kraam je een onsamenhangende anekdote uit. Niet de meest florissante eerste indruk die je kon maken, toch? 

Een verstandige kandidaat heeft voorbeelden paraat 

Recruiters nemen geen genoegen met één antwoord en zullen altijd doorvragen. Wees dus eerlijk met je antwoorden en bedenk vooraf al verschillende voorbeelden uit de praktijk. Maar wat zal de Recruiter je voor vragen stellen tijdens een sollicitatiegesprek? De drie vragen hieronder worden veel gesteld tijdens sollicitatiegesprekken en verdienen jouw bijzondere aandacht. We geven je meteen wat praktische tips om ze goed voor te bereiden.  

Vraag 1: Waarom hebben we nou juist jou nodig voor deze functie? 

Logisch dat de Recruiter dit aan je vraagt tijdens een sollicitatiegesprek. Die moet namelijk kunnen bepalen wie van de kandidaten het meest geschikt is. Jouw antwoord zegt veel over wat je belangrijk vindt. Deze vraag voorbereiden is gelijk een goede manier voor jezelf om erachter te komen of de baan wel echt bij je past.  

Jouw eigenschappen zijn op zichzelf waarschijnlijk niet uniek, maar bedenk je dat er toch echt maar één iemand is zoals jij! Het is goed om zowel karaktertrekken te benoemen (“nauwkeurig”, “resultaatgericht”) als vaardigheden (“door de wol geverfde planner”, “handig met Excel”). 

Be yourself, everyone else is already taken

Oscar Wilde

Benadruk hoe jouw sterkste kwaliteiten van pas kunnen komen in deze functie en schets daarbij concrete voorbeelden van realistische situaties. Staat in de functietekst dat je wekelijks overleggen voorzit? Dan kun je bijvoorbeeld aangeven dat je goed kunt spreken voor groepen, wat je hebt geleerd in je rol als penningmeester van de VVE.   

Zet in je hoofd minimaal drie argumenten op een rijtje en probeer je verhaal vervolgens eens op papier te zetten. Zo kom je erachter of je het wel goed onder woorden kunt brengen. Je zit er om jezelf te verkopen, dus je hoeft niet overdreven bescheiden te zijn. Maar let op, ga ook zeker geen kwaliteiten verzinnen waarvan je denkt dat de Recruiter die wil horen! Vroeger of later val je hoe dan ook door de mand.  

Vraag 2: Op welke prestatie ben jij het meest trots? 

Het is belangrijk voor de Recruiter om te weten wat jouw persoonlijke bijdrage is geweest aan de projecten waaraan je hebt gewerkt. Hieruit blijkt immers niet alleen wat voor ervaring je hebt, maar ook welke meerwaarde jij kunt opleveren voor het bedrijf. 

Een goede manier om voorbeelden te geven is met de STAR-methode

Een goede manier om voorbeelden te geven is met de STAR-methode. Je geeft aan wat de Situatie was, welke Taak jij vervulde, wat voor Actie(s) jij ondernam en het uiteindelijke Resultaat daarvan.  

Wees hierbij niet te bescheiden en spreek vanuit jezelf. Zeg dus niet: “Dit project was een groot succes van ons team. We hebben de bouwtijd van het project samen flink kunnen inkorten”. Zeg liever: “Ik kwam met het voorstel om softwareprogramma X te gebruiken, wat een tijdsbesparing opleverde van X dagen. Hiermee breng je concreet jouw eigen resultaten in kaart. 

Vraag 3: Hoe zouden je collega’s jou omschrijven? 

Dit is voor de Recruiters van Seven Oaks een van de standaard vragen in een sollicitatiegesprek. Deze vraag kan lastig zijn, want het is moeilijk praten voor een ander en je antwoord zal hoe dan ook gekleurd zijn door je eigen denkbeelden. Zie de vraag vooral als een uitgelezen kans om nogmaals wat van jouw positieve eigenschappen onder de aandacht te brengen. Spreek ook nu weer vanuit jezelf en vertel wat jij denkt of hoopt dat collega’s in je waarderen. 

Vind je het moeilijk te bedenken wat dit zou kunnen zijn? Probeer eens om de vraag te stellen aan je vrienden, familie of een collega die je vertrouwt. Zij kunnen je op ideeën brengen waar je zelf misschien niet zo snel aan zou denken. Vervolgens kun je zelf het antwoord kiezen dat het meest van toegevoegde waarde is voor de functie waarnaar je solliciteert.  

white printer paper on brown wooden table

Tijd om te brainstormen over jouw sollicitatiegesprek

Nu je weet welke vragen belangrijk zijn voor Recruiters bij een sollicitatiegesprek, kun je zelf aan de slag met de voorbereiding van je gesprek. Pak de vacaturetekst en pen en papier erbij, en ga een uurtje zitten voor een brainstormsessie met jezelf.

Train jezelf om te denken als een Recruiter en schrijf bij elke mogelijke vraag drie vervolgvragen op. Neem niet te snel genoegen met je eigen antwoorden, maar neem echt de tijd om er dieper over na te denken. Ten slotte is het belangrijk om altijd eerlijk te blijven tegenover jezelf en de ander. Ook al heb je eigenschappen waar je minder blij mee bent, jij bent wie je bent. Als de baan daar niet bij past, dan is het simpelweg niet de juiste baan voor jou!   

Gelukkig zijn Recruiters er niet alleen om lastige vragen te stellen, maar kunnen ze jou ook voorzien van een professioneel carrière-advies dat is toegespitst op jouw situatie. Neem contact op met een van onze Bouw- en Vastgoed Recruiters, ze gaan graag vrijblijvend met je in gesprek!