mei 2, 2022

Wat is detachering in Bouw en Vastgoed?

Overweeg jij een nieuwe baan in de bouw- of vastgoedbranche? Dan kun je bij een Recruitmentbureau kiezen uit drie manieren van werken: Detachering, Werving & Selectie, en ZZP-bemiddeling. Maar welke keuze is de beste voor jou? Om die vraag te beantwoorden gaan we in dit blog dieper in het onderwerp detachering en wat dat precies inhoudt.

Aan de hand van een aantal vragen die ons vaak gesteld worden over detachering vertellen we je alles wat je moet weten. Want wat is detachering eigenlijk? Wat kan detachering jou opleveren als werknemer? En kleven er ook nadelen aan? In dit blog ontdek jij alle ins en outs, zodat je goed kunt beoordelen of gedetacheerd werken aansluit bij jouw ambities.

Hoe werkt detachering?

Wat is detachering?

Detachering is het tijdelijk “uitlenen” van werknemers aan een andere organisatie. Bedrijven met een (tijdelijke) personeelsvraag schakelen een detacheringsbureau in om gebruik te maken van de gespecialiseerde professionals die werken bij het bureau.

Als je bij ons werkt op detacheringsbasis ben je in dienst bij Seven Oaks, maar werk je op locatie bij het Bouw- of Vastgoedbedrijf (de “opdrachtgever”).

Na een afgesproken periode (vaak één jaar), kan de opdrachtgever je een aanbod doen om jouw arbeidscontract over te nemen van het detacheringsbureau. Je kunt er dan voor kiezen om in vaste dienst te gaan bij de opdrachtgever, of om gedetacheerd te blijven werken.

Wat kan detachering jou opleveren?

Werken via een detacheringsbureau kan jou op verschillende manieren helpen om je carrièredoelen te verwezenlijken. We zetten de belangrijkste voordelen van detachering voor je op een rij:

  • Flexibiliteit, maar wel met zekerheid van inkomen;
  • Snel verschillende relevante ervaringen opdoen;
  • Je eigen netwerk opbouwen in Bouw en Vastgoed;
  • Waardevolle opleidingen en trainingen volgen;
  • Persoonlijke begeleiding en coaching ontvangen;
  • Zelf ontdekken welke baan het beste bij je past;
  • Bonus: Dubbele bedrijfsuitjes! 😉

Detachering biedt flexibiliteit én zekerheid

Het grootste voordeel van gedetacheerd werken is dat je flexibel bent, zonder onzekerheid over je inkomen. Je kunt “proeven” van verschillende rollen bij verschillende bedrijven, terwijl je één en dezelfde werkgever behoudt. Wanneer er even geen opdracht beschikbaar is wordt je salaris gewoon doorbetaald. Daarmee biedt detachering jou flexibiliteit én de zekerheid van een doorlopend contract.

Snel veel werkervaring opdoen

Heb je grote ambities en wil je snel relevante ervaring opdoen? Wanneer je werkt op detacheringsbasis kun je veel leren in korte tijd. Bij elk project en bij elk bedrijf doe je weer nieuwe kennis op, omdat de programma’s, procedures, partners en processen onderling verschillen.

Ook als starter kan detachering daarom erg interessant zijn. Het geeft je de kans om te ontdekken wat je leuk vindt en waar je goed in bent, zonder direct aan één functie of bedrijf gebonden te zijn.

Je eigen netwerk opbouwen of uitbreiden

In het Bouw- en Vastgoedwereldje is het ontzettend belangrijk om een sterk netwerk te hebben. Met detachering bouw je sneller je eigen netwerk op. Doordat je bij verschillende opdrachtgevers werkt leer je veel meer mensen kennen dan wanneer je jarenlang bij hetzelfde bedrijf werkt.

Begeleiding en coaching

Tot slot krijg je zorgvuldige persoonlijke begeleiding en coaching wanneer je gedetacheerd werkt. Het detacheringsbureau ondersteunt je in het hele traject, voorziet je van een advies op maat en kijkt met jou waar je groeikansen liggen.

Ook kun je via het detacheringsbureau relevante opleidingen en trainingen volgen om jezelf te blijven ontwikkelen. De bouw en vastgoedwereld is dynamisch en regelmatig onderhevig aan veranderingen. Het is daarom belangrijk voor jou als professional om bij te blijven en nieuwe kennis op te doen.

Heeft detachering ook nadelen?

Detachering is niet voor iedereen de beste keuze. Het heeft ook kanten die als nadeel kunnen worden ervaren. Het kan bijvoorbeeld voorkomen dat je je minder betrokken voelt bij de organisatie waar je werkt, omdat je weet dat je er tijdelijk gedetacheerd bent. Doordat je als gedetacheerde kracht binnenkomt in het team van de opdrachtgever, vergt het soms meer inspanning om binding te krijgen met het team. Als je het moeilijk vindt om contact te leggen met nieuwe collega’s kan dit lastig zijn.

Ook de tijdelijke aard van detachering moet bij je passen. Bij detachering heb je tijdelijke opdrachten bij verschillende bedrijven. Dit geeft je de kans om snel ervaring op te doen, maar je moet dus ook vaker afscheid nemen en wennen aan een nieuw bedrijf. Wanneer je liever permanent bij één bedrijf aan de slag gaat, kun je beter kiezen voor Werving en Selectie.

Wie betaalt je salaris bij detachering?

Bij detachering betaalt het detacheringsbureau je loon uit, dat is immers je werkgever. Wanneer je bij Seven Oaks werkt op detacheringsbasis betalen wij dus je salaris (stipt op de laatste vrijdag van de maand). Je kunt verder bij ons terecht voor vragen over je arbeidsvoorwaarden, verlofdagen, loopbaanontwikkeling, loonstrook, et cetera.

Past detachering bij jou?

Nu je weet wat detachering inhoudt en welke voor- en nadelen er zijn, kun je zelf bepalen of detachering de juiste keuze is voor jouw carrière. Je kunt ook kiezen voor werk op basis van Werving en Selectie of ZZP-bemiddeling. Wil je meer weten? Neem dan contact op met een van de Recruiters van Seven Oaks.

Als Werving & Selectie- en Detacheringsbureau in de Bouw en Vastgoedsector voorzien we je graag van meer informatie en een vrijblijvend persoonlijk carrièreadvies. Bekijk ons vacatureaanbod en reageer!