Veel verantwoordelijkheid
Als verbindende schakel tussen de klant en de organisatie is het de taak van de Technisch Planontwikkelaar om de wensen van de opdrachtgever te toetsen op haalbaarheid en maakbaarheid. Deze verzorgt de technische projectuitwerking, lost technische knelpunten op en brengt kansen en risico’s in kaart. De Technisch Planontwikkelaar zorgt dat er een goed uitgewerkt technisch plan is waarmee de werkvoorbereiding verder kan. Dit brengt een grote verantwoordelijkheid met zich meet. Een foutje in de uitwerking levert al snel veel extra werk op als dat in de uitvoering pas ontdekt wordt.
Diversiteit aan projecten
Denk aan nieuwbouwprojecten die voor eigen rekening en risico door een ontwikkelende bouwer worden ontwikkeld. Maar ook aan projecten in opdracht van een belegger, ontwikkelaar, gemeente, corporatie of zorginstelling.
Utiliteitsbouw, utilitaire woningbouw als woontorens, appartementen al of niet met commercieel en/of maatschappelijk vastgoed en ondergrondse parkeergarages, grondgebonden woningen, villabouw, nieuwbouw, renovatie, groot onderhoud, prefab en ander vastgoed.
Het maakt niet uit wat het soort bouwproject is, zonder de Technisch Planontwikkelaar, Projectmanager, Ontwerpmanager, Planvoorbereider of hoe je deze functie ook wil noemen, kan het niet van start.
Waar houdt de Technisch Planontwikkelaar zich mee bezig?
- Onderzoeken van de financiële haalbaarheid en technische maakbaarheid;
- Uitdenken van het projectplan, met oog voor kwaliteit, budget en planning;
- In overleg met de opdrachtgevers opstellen van een programma van eisen;
- Contact onderhouden met opdrachtgevers en andere betrokken partijen;
- Aansturen van interne- en externe adviseurs, zoals de architect, constructeur en de installatieadviseur;
- Contact houden met gemeentes en andere overheidsinstanties;
- Verzorgen van omgevingsvergunningen en overleg hierover;
- Verbinden en aansturen van projectteams in de ontwikkelfase;
- Sparren over ontwerpzaken met opdrachtgevers en stakeholders als gemeentes;
- Bepalen en uitzetten van de projectstrategie;
- Bewaken van de voortgang van projecten en rapporteren;
- Signaleren en beperken van kwaliteits- en veiligheidsrisico’s;
- Regelen van complete en juiste projectdocumentatie;
- Coördineren en afronden van de ontwerp- en engineeringfasen.
Belangrijke vaardigheden
Een hbo-opleiding Bouwkunde is de basis. Daarnaast is de Technisch Planontwikkelaar een generalist die het gehele proces kan overzien, maar tegelijkertijd ook de kennis en kunde heeft om met de diverse specialisten om tafel kan zitten. Met goede communicatieve vaardigheden, is het gemakkelijk om een juiste relatie te onderhouden met alle betrokken partijen en stakeholders. Daarnaast zijn technisch en cijfermatig inzicht natuurlijk onmisbaar.
Welke kennis en ervaring heeft een Technisch Planontwikkelaar nodig?
Om deze baan goed en succesvol te kunnen invullen heb je onder andere nodig:
- Een hbo- of universitair diploma in Bouwkundige richting;
- Lange ervaring in de werkvoorbereiding en gedegen kennis van meerdere bouwtechnieken;
- Actuele kennis van de geldende wet- en regelgeving;
- Teamspirit, daadkracht en een stressbestendig karakter;
- Nauwkeurige, klantgerichte en gestructureerde werkwijze;
- Proactieve persoonlijkheid.
Carrièremogelijkheden Technisch Planontwikkelaar
De ervaring leert dat dit een functie is die mensen langere tijd blijven doen. 10 jaar is geen uitzondering. Niet omdat je geen doorgroeimogelijkheden meer hebt, maar omdat het gewoon een heel mooi vak is Afhankelijk van de grootte van de projecten die je ontwikkeld hebt en het bouwbedrijf waar je werkt, kun je doorgroeien tot Senior Technisch Planontwikkelaar of Hoofd Planontwikkeling en verder. Daarnaast is het belangrijk voor jezelf om te bepalen welk type bedrijf en cultuur het beste bij jouw karaktereigenschappen past
Wat verdient een Technisch Planontwikkelaar
Natuurlijk heeft de Technisch Planontwikkelaar een prima salaris. Denk aan een bedrag van € 5.500,00 tot € 7.500,00 bruto per maand, exclusief eventuele bonussen en/of winstuitkering. Plus natuurlijk een auto met tankpas, die je veelal in heel Europa mag gebruiken, laptop en smartphone. Of een mobiliteitsbudget in plaats van een auto. Uiteraard zijn de arbeidsvoorwaarden conform de cao Bouw & Infra.
Enthousiast?
Seven Oaks heeft diverse interessante vacatures voor Technisch Planontwikkelaar. Daarnaast kunnen we je goed helpen om te ontdekken welke bedrijven bij jou passen. Enerzijds omdat we een persoonlijkheidsscan hebben en anderzijds omdat we met veel bouwbedrijven samenwerken. Van een eenvoudig familiebedrijf tot de grootste bouwconcerns. We zijn bekend met hun cultuur, projectgroottes, type werken, mogelijkheden om parttime, flexibel of thuis te werken. En niet onbelangrijk de salarissen die men bereid is te betalen en overige secundaire arbeidsvoorwaarden.
Wil je meer daarover weten, bel dan met een van onze consultants. Zij kunnen je goed adviseren over de bouwbedrijven die bij jou passen en dan weet je zeker dat je de werkgever selecteert die bij je past. En andersom ook natuurlijk!