Projectleider Bouw

Afwisseling en uitdaging

Dit is een bijzonder afwisselende en dynamische baan. Geen dag is hetzelfde. Als Projectleider Bouw heb je de verantwoordelijkheid over één of meerdere projecten. Samen met de werkvoorbereider en calculator bereid je het project voor en zorg je dat je alle mensen, materialen en vergunningen er op tijd zijn om het project te kunnen starten.

Tijdens de bouw houd je de voortgang in de gaten en sta je in nauw contact met de uitvoerder. Doet iedereen wat hij of zij moet doen? Doen ze het op tijd en met de juiste kwaliteit? Werken ze veilig. Je begrijpt dat dat niet altijd het geval is. Bijsturen, overleggen en soms een stevig gesprek zijn nodig om te zorgen dat alles weer volgens plan verder gaat. Daarbij houd je ook de financiële kant goed in de gaten en zorg je dat de kosten binnen budget blijven.

De Projectleider Bouw brengt regelmatig verslag uit aan de opdrachtgever en jouw directie. Je bespreekt de voortgang, meer- en minderwerk en bijzonderheden van het project. Aangezien er soms zaken anders gaan dan gepland, zul je vast een paar keer op het matje moeten komen. Ook dat hoort erbij.

Samengevat komt het op het volgende neer

Zoals gezegd heel veel en vooral diverse werkzaamheden. Onder elkaar komt het neer op:

  • Voorbereiding en planning van het project
  • Samenstellen van het bouwteam
  • Inkoop en onderhandeling
  • Opstarten van de bouw
  • Voortgangsbewaking van tijd, financiën, kwaliteit veiligheid en milieu
  • Continue afstemming met alle betrokkenen
  • Oplossen van problemen
  • Iedereen enthousiast en gemotiveerd houden
  • Op tijd opleveren met een minimum aan restpunten

Opleiding en ervaring van een Projectleider Bouw

Al die werkzaamheden vragen om veel inhoudelijke kennis, ervaring en vaardigheden.

Inhoudelijk moet je weten wat de wetgeving en regels zijn. Moet je bouwtekeningen en projectplannen goed kunnen lezen. Maar ook kennis hebben van de verschillende soorten materialen en leveranciers. Daar komt jouw ervaring weer goed van pas. Want op papier lijkt het mooi, maar de praktijk is vaak anders.

Overleg, afstemming, bijsturen en soms even heel duidelijk zijn richting de betrokken partijen in jouw project, vraagt om leiderschap, managementvaardigheden en communicatieve skills.

Om deze baan goed en succesvol te kunnen doen heb je onder andere een opleiding Bouwkunde of Civiele techniek nodig. Kennis van bouwmethodieken, bouwplaatsmanagement, LEAN en BIM en goed kunnen lezen van begrotingen en contracten is belangrijk.

Hoe word je Projectleider Bouw?

Het begint het met een HBO/WO opleiding Bouwkunde of Civiele techniek. Later aangevuld met cursussen en trainingen op specifieke gebieden. Je begint dan als junior Projectleider. Wat ook kan is dat je doorstroomt vanuit een functie als Werkvoorbereider. Belangrijk hierbij is dat het goed past bij je persoonlijkheid. Want een Projectleider en Werkvoorbereider hebben veel overeenkomsten maar ook veel verschillen. ‘De juiste persoon op de juiste plek’, daar gaat het om!

De persoon is bepalend

Niet iedere Projectleidersfunctie is dezelfde. De projecten verschillen enorm. Een renovatieproject is heel wat anders dan de nieuwbouw van een kantorencomplex. Wat eigenlijk nog meer bepalend is, is jouw persoonlijkheid. Wat voor type ben jij. Niet iedereen past even goed op alle typen projecten en ook niet bij elke bedrijfscultuur of elke functie. Wij weten uit ervaring dat de bouwbedrijven en hun culturen flink kunnen verschillen

Het is slim om te ontdekken wat bij jou past. Bijvoorbeeld door een persoonlijkheidstest te doen. Die geeft je een goed inzicht in jouw sterke punten, wensen, voorkeuren en kwaliteiten. Informatie die je goed kunt gebruiken om te kijken welke vacatures en welk aannemersbedrijf er het beste bij jou passen. Laat je door Seven Oaks adviseren! Daar zijn geen kosten aan verbonden, behalve even wat tijd, maar die verdien je dubbel en dwars terug.

Carrièremogelijkheden als Projectleider Bouw

Iemand die al die kennis en vaardigheden bezit hoeft zich over zijn carrière weinig zorgen te maken. Er zijn veel verschillende stappen te maken. Je kan groeien in de omvang en complexiteit van de projecten. Maar je kunt ook een stap maken richting een managementfunctie als bedrijfsleider, hoofd productie of zelfs directeur. Mede afhankelijk van jouw ambities.

Wat verdient een Projectleider Bouw

Het zal je niet verbazen dat een Projectleider – passend bij de verantwoordelijkheid en rol – goed beloond wordt. Een beginnend Projectleider Bouw verdient rond de € 5.000,00 bruto per maand. Je houdt je dan bezig met projecten van 5 à 8 miljoen. Dat kan oplopen tot € 9.000,00 voor een Senior Projectleider die projecten van 70 tot 80 miljoen euro realiseert.

Omdat je naar de projecten toe moet is een auto van de zaak een vanzelfsprekend onderdeel van de arbeidsvoorwaarden. Vaak aangevuld met een bonus of winstdelingsregeling.

Klik hier voor alle vacatures voor Projectleider!

Enthousiast?

Is de functie van Projectleider Bouw wat voor jou? Bekijk dan snel de verschillende vacatures die we hebben. Er zal er ongetwijfeld een bijzitten die jou op het lijf geschreven is. Kom je er niet uit of heb je andere vragen. Bel of mail gerust.

Wil je meer weten over de persoonlijkheidsanalyse en hoe we dat aanpakken om voor jou de best passende nieuwe baan te vinden? Aarzel niet. Bel of mail ons.

  • Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit voluptatem accusantium doloremque laudantium, totam rem aperiam, eaque ipsa quae ab illo inventore veritatis et quasi architecto beatae vitae dicta sunt explicabo.