Nieuwbouw kantoor European Patent Office (EPO) te Rijswijk

Home / Projecten pagina / Nieuwbouw kantoor European Patent Office (EPO) te Rijswijk

European Patent Office

Innovatie, kwaliteit, duurzaamheid en uitstraling: kernwoorden voor het nieuwe hoofdkantoor van het European Patent Office in Rijswijk. Dit architectonische landmark is in opdracht van het TBI-consortium New Main bv. Het pand heeft een vloeroppervlak van 80.000 m2 en 1.750 werkplekken. Het is daarmee één van de grootste kantoorprojecten die op dit moment in Nederland gerealiseerd worden.

Het European Patent Office is de grootste internationale instelling in Nederland en na de Europese Commissie de groottste internationale organisatie van Europa. De EPO heeft in Rijswijk ongeveer 2.700 vaste medewerkers en is gevestigd langs de A4.

 

Omgeven door water

Het gebouw wordt uitgevoerd met een staalconstructie en veel glas, naar een ontwerp van de gerenommeerde architectenbureaus Ateliers Jean Nouvel (Parijs) en Dam & Partners Architecten (Amsterdam). Bijzonder aan het ontwerp is de grote waterpartij die het gebouw omringt. Daardoor lijkt de constructie te worden opgetild door de omgeving. Medewerkers en bezoekers lijken door 'het water' de entree van het nieuwe gebouw binnen te wandelen, doordat de entree lager is gesitueerd dan het wateroppervlak.

 

Duurzaam bouwen

De integrale samenwerking van de TBI bedrijven heeft tot een aantal opmerkelijke toepassingen geleid op het gebied van klimaatbeheersing, verlichting, akoestiek en duurzaam energieverbruik. Deze worden toegepast met de unieke dubbele gevel aan de zuidzijde die op circa 8 meter afstand van de eigenlijke gevel wordt gebouwd. Zo wordt in de gevel een binnentuin gecreëerd die zorgt voor natuurlijke ventilatie. Aan de noordzijde is vooral de reflectie van de watermassa op de gevel zichtbaar. Daglicht dat door het water wordt gereflecteerd, wordt via de gevel opgevangen en gedoseerd doorgelaten. Voor warmte en koeling maakt het kantoor gebruik van warmte- en koudeopslag in de bodem met warmtepompen.

 

Scope

In het voorjaar 2015 is gestart met de bouw van het hoofdgebouw, dat het EPO medio 2017 in gebruik nemen wil. Daarna volgt de sloop van het huidige kantoor en de inrichting van de omgeving. Deze werkzaamheden worden in 2019 afgerond.

Seven Oaks is bij dit grootschalige en imponerende project verantwoordelijk voor de detachering van de projectsecretaresse voor New Main B.V.

De gebruikte afbeeldingen zijn afkomstig van Ateliers Jean Nouvel, Dam & Partners en New Main B.V. Klik hier om de bouw live te volgen en voor meer informatie.