januari 8, 2021

Seven Oaks Interviewt Joris over zijn loopbaan als ZZP Uitvoerder

Begin 2019 ging Joris Kleve via Seven Oaks aan de slag als ZZP Uitvoerder bij Kondor Wessels Amsterdam. Voor hem betekende het de stap naar spectaculaire woningbouwprojecten. Inmiddels zijn we bijna twee jaar verder, werkt zijn vader ook bij Seven Oaks en gaat Joris met een nieuwe uitdaging beginnen.  

Wij mochten hem een aantal vragen stellen over zijn carrière in de bouw en wat Seven Oaks daarvoor heeft betekend. Lees in het verhaal van Joris hoe hij zonder bouwkundige opleiding is opgeklommen, van vakantiekracht in het bouwbedrijf van zijn vader tot zelfstandig uitvoerder op grote woningbouwprojecten.

Jouw vader had zijn eigen bouwbedrijf, dus je kreeg al op jonge leeftijd met de bouw te maken. Waarom wilde jij ook de bouw in?

Als ik eerlijk ben wilde ik helemaal niet de bouw in, ik wilde straaljagerpiloot worden! Als 12-jarige ging ik in de zomervakanties wel al veel met mijn vader mee naar zijn bouwbedrijf, om te helpen en wat extra geld te verdienen. Op de middelbare school had ik een gebrek aan motivatie. Ik kon het allemaal wel, maar ik deed er niks voor. Dan lukt het niet. Op mijn 18e wist ik helemaal niet meer wat ik wilde doen. Toen ging ik fulltime voor mijn vader werken. Binnen twee jaar werd ik voor de leeuwen gegooid in de rol van Meewerkend Uitvoerder op renovatieprojecten in Amsterdam. In die functie voelde ik me op mijn plek, het lukte allemaal en ik had het goed naar mijn zin. 

Namen ze jou als jonge gast dan wel serieus?

Dat was wel een uitdaging! Dan ga je als jongen van nog geen twintig jaar oud aan mensen van vijfenveertig vertellen wat ze moeten doen, terwijl zij al 25 jaar in het vak zitten. Als het “zoontje van de baas” krijg je af en toe een stempel opgedrukt. Desondanks lukte het me aardig, ik gaf gewoon aan wat ik wel en niet begreep en zij hielpen me dan. Dat is altijd goed gegaan. 

Waarom begon je voor jezelf?

In de kredietcrisis van 2008 ging het bedrijf van mijn vader failliet. Op dat moment werkte ik samen met mijn broer aan een project in Amsterdam Oud Zuid. Het was een prachtig project, maar nog niet af. De opdrachtgevers wilden graag dat mijn broer en ik het af zouden maken en zij stelden voor dat wij voor onszelf zouden beginnen. Toen was ik net 20 en ineens zelfstandig ondernemer! Ik kon nog niet eens een factuur maken, dus we hadden onszelf behoorlijk in het diepe gegooid. Nu zijn we 11 jaar verder en ik heb nooit zonder werk gezeten. 

Ik was net 20 en ineens was ik zelfstandig ondernemer. Ik kon nog niet eens een factuur maken, dus we hadden onszelf behoorlijk in het diepe gegooid!”  

Hoe kwam je terecht bij Seven Oaks?

Dat is wel grappig, ik was op dat moment Uitvoerder op middelgrote projecten in Noord-Holland. Ik wilde een soort switch maken en dacht dat ik Middelbaar Veiligheidskundige wilde worden, toen ging ik de opleiding daarvoor volgen. Ik vroeg aan de trainster wat ik moest doen om zo snel mogelijk aan de slag te gaan als zelfstandig Veiligheidskundige. Zij gaf aan dat ik me het beste in kon schrijven op LinkedIn, en op mijn profiel aangeven dat ik beschikbaar was voor werk.  

Nog geen dag later werd ik gebeld door Joris van Seven Oaks. Die had mijn profiel bekeken en vroeg of ik interesse had in een opdracht als ZZP Uitvoerder via Seven Oaks, op een project van 250 appartementen. Eerst dacht ik dat hij een grapje maakte, maar uit de rest van het gesprek bleek wel dat hij het bloedserieus bedoelde. 

Een paar dagen later zat ik bij Seven Oaks op het kantoor. Voorafgaand aan het gesprek heb ik nog iets bijzonders gedaan, een persoonlijk profielanalyse. Door een aantal woorden in te vullen werd een profiel van mij geschetst en dat klopte behoorlijk goed, ik denk wel voor 95%. Voor ik het wist zat ik op gesprek bij Kondor Wessels Amsterdam en werd ik aangenomen, dat ging allemaal supersnel.

Wat heeft Seven Oaks betekend voor jouw carrière als ZZP Uitvoerder? 

Het ene moment was ik als zelfstandig Uitvoerder op kleinschalige projecten zoekende naar de richting die ik op wilde. Het volgende moment stond ik op megaprojecten in de nieuwbouw. Seven Oaks heeft mij richting gegeven naar een toekomst als ZZP Uitvoerder die mij ligt.  

Dat ging snel, Joris belde me en na twee weken zat ik op een groot project. In het begin worstelde ik nog, alles was nieuw. Nu doe ik ineens mee met de grote spelers. Dat heeft Seven Oaks voor mij betekend. Mijn toekomst als Uitvoerder ziet er veel beter uit door Seven Oaks, zeker weten! 

Heb jij een advies voor toekomstige Uitvoerders? 

Denk niet te klein. Ik had zelf niet gedacht dat ik ooit op zulke grote projecten zou kunnen meedraaien, Seven Oaks heeft mij dat laten zien. Als Seven Oaks er niet was geweest, was ik er waarschijnlijk niet op gekomen om mezelf aan te bieden voor zulke grote projecten. Ik denk dat iedere Uitvoerder van zichzelf moet geloven dat hij zo’n uitdaging aankan, anders mis je misschien kansen. Durf groot te denken, denk ik dan maar.

Wat is het leukste aan je werk als Uitvoerder en wat minder leuk? 

Dat je veel met mensen samenwerkt vind ik het leukst, de interactie en het contact met allerlei verschillende mensen. Aan het begin van de dag doe je een dagstart en dan weet iedereen precies wat zijn taak is. Als dan aan het einde van de dag weer alles goed gelukt is geeft dat enorme voldoening. Dat merk je bij iedereen, dat er een sfeer hangt van “dat hebben we weer goed gedaan vandaag”. Dan rijd ik met een voldaan gevoel naar huis. 

Wat ik minder leuk vind is om mensen aan te spreken wanneer de kwaliteit van het werk te wensen overlaat. Ik ben perfectionistisch en vind het vervelend wanneer mensen hun werk afraffelen. Dan moet ik ze daarop aanspreken, en dat kan leiden tot confrontaties. Ook dat hoort er gewoon bij, maar dat vind ik wel minder leuk om te doen.

Geïnspireerd geraakt door het verhaal van Joris?

Ben jij als ZZP’er in de bouw- of vastgoedsector ook op zoek naar een volgende stap in je carrière? Seven Oaks kan je helpen om aan de slag te gaan op schitterende bouwprojecten. Benieuwd wat wij jou als ZZP’er te bieden hebben? Bekijk onze pagina voor ZZP’ers en neem snel contact op!