Vraag en aanbod jonge bouwkundige talenten

Home / Blog / Vraag en aanbod jonge bouwkundige talenten

Onlangs verscheen er in de Cobouw een artikel waarin zij waarschuwt voor een dreigend tekort aan vakmensen in de bouw (12-2016). Als de sector niet snel verjongt, barst er volgens economen een gevecht om personeel los. Dit artikel trok natuurlijk meteen mijn aandacht. Ik voorzie deze problemen namelijk ook. Wat ik mezelf dan meteen afvraag: wat kan Seven Oaks hierin betekenen?

 

Investeren in talenten
Momenteel investeren wij al veel in onze werknemers, waaronder ook jonge talenten en starters. Wij bieden ze traineeships, cursussen en opleidingen aan. Zodoende kunnen zij hun kennis en werkervaring vergroten, waardoor zij meer voldoen aan de huidige eisen in bouwkundige vacatures.

 

Daarnaast investeert Seven Oaks veel tijd in het dagelijks zoeken naar jonge talenten en starters op de arbeidsmarkt. Alleen merken wij ook dat deze jonge startende talenten steeds lastiger te vinden zijn. Steeds minder jongeren volgen een bouwopleiding. Ik vind dat dit meer gestimuleerd moet worden. Vandaar dat ik ook initiatieven, zoals de bouwgame georganiseerd door Lighthouse Club Utrecht op de Dag van de Bouw op TU Delft, een warm hart toe dragen. Met deze bouwgame wil Lighthouse Club Utrecht leerlingen van HAVO 4 en VWO 5 enthousiasmeren over de bouwkunde. Deze leerlingen zijn immers onze toekomst.

 

Toekomstbeeld van bouwkunde
Om het aankomend probleem van personeelstekort door de vergrijzing enigszins te beperken, geeft Cobouw het advies om nieuwe medewerkers op te leiden en dan vooral jongeren. Ik ben het hier volkomen mee eens. De afgelopen weken ben ik langs veel netwerkrelaties geweest om deze te bedanken voor de prettige samenwerking afgelopen jaar en fijne feestdagen toe te wensen. Tijdens deze afspraken heb ik ook mijn relaties op het hart gedrukt meer te investeren in jonge talenten en starters. Koppel jonge startende talenten aan senior werknemers. Deze senior werknemers nemen de jonge talenten onder hun hoede en kunnen deze opleiden naar de behoeften van het bedrijf.

 

Deze jonge talenten en starters zijn schaars en voldoen vaak nog niet aan de eisen van vacatures, maar verdienen een kans in de bouw(kunde). Zij zijn onze toekomst en lossen straks deels het personeelstekort op.

 

Geschreven door: Piet Middelbrink
op: 10/04/2018 - 16:01