Gevaarlijke situaties op de bouwplaats

Home / Blog / Gevaarlijke situaties op de bouwplaats

Dodelijk bouwongeval in Alphen aan den Rijn. Bouwvakker komt om op bouwplaats Hoog Catharijne. Het nieuwe jaar (2017) is pas net begonnen en de bouw al twee dodelijke ongevallen betreurt. De bouw staat niet voor niets in de top drie van gevaarlijkste werkplekken in Nederland. Dit nieuws laat mij niet koud. Wij, Seven Oaks, hebben een groot deel van onze werknemers gedetacheerd binnen de bouwsector en zij verdienen een veilige werkomgeving. Maar is dit realistisch?

 

Feiten & cijfers ongevallen bouwplaats
De inspectie SZW heeft aangegeven dat het aantal dodelijke ongevallen in de eerste helft van 2016 meer dan de helft toegenomen is in vergelijking met het jaar ervoor. Het aantal ernstige ongevallen in de bouw was in de eerste helft van 2016 met 14 procent toegenomen wanneer je dit vergelijkt met 2015. FNV wijdt het hoge aantal ongevallen op de bouwplaats o.a. aan het hoge werktempo en de communicatieproblemen die ontstaan door de verschillende nationaliteiten die werken op de bouwplaats.

 

Veilige arbeidsomstandigheden op de bouwplaats
De laatste tijd is er (gelukkig) steeds meer aandacht voor goede en veilige arbeidsomstandigheden op de bouwplaats. Eind september 2016 opende FNV een meldpunt ‘Veiligheid in de Bouw’. In de eerste drie maanden ontving dit meldpunt al ruim 60 (!) meldingen. FNV werkt samen met de Inspectie SZW.

Is het een realistisch beeld dat iedereen straks op de bouw kan werken in veilige en goede arbeidsomstandigheden? Natuurlijk! Iedereen die onveilige situaties signaleert op de bouwplaats moet dit direct melden bij het FNV meldpunt ‘Veiligheid in de Bouw’. Dit kan (anoniem) via kaartjes, e-mails, app of telefoon. FNV Bouw neemt naar aanleiding van deze melding vervolgens polshoogte op de bouwplaats.

 

Daarnaast raad ik aan dat ieder bouwbedrijf een veiligheidsdeskundige in dienst moet nemen. Deze veiligheidsdeskundige, ook wel bekend als KAM Coördinator of KAM Medewerker, is op de bouwplaats verantwoordelijk voor het controleren van werkprocessen en procedures wat betreft kwaliteit, veiligheid, arbo en milieu. Deze veiligheidsdeskundige signaleert tekortkomingen en zorgt dat deze gecorrigeerd worden, want iedereen verdient een veilige werkomgeving.

 

Geschreven door: Piet Middelbrink
op: 10/04/2018 - 16:02